8. Η Φρενίτιδα των πωλήσεων (1/6/2007)

Πάει καιρός που η λέξη “πουλάω” σήμαινε κάτι επιλήψιμο! Πάει καιρός που οι συλλογικές αξίες είχαν εξορίσει ως έκπτωτο άγγελο κάθε επί χρήμασι πορευόμενο…

Μέσα στον σημερινό κόσμο, όπως περιγράφει ο Pascal Bruckner στο βιβλίο του “Η μιζέρια του πλούτου”, ο φιλάργυρος είναι πρόσωπο της στατικής οικονομίας, ο σπάταλος είναι πρόσωπο της επιδεικτικής οικονομίας και ο πλεονέκτης της ανθηρής οικονομίας.

Σήμερα τη σκυτάλη έχουν πάρει οι ενορχηστρωτές του ακόρεστου αισθήματος ανάπτυξης και οι λάτρεις της παρεξηγημένης αίσθησης της αθανασίας δια μέσω του χρήματος. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους καθημερινούς επαγγελματίες ή και ερασιτέχνες πωλητές αγαθών τε και οραμάτων…ορατών τε και αοράτων.

Αντίθετα προς τις υποδείξεις κάθε συστήματος αυτογνωσίας, καλός καταναλωτής είναι αυτός που δεν εφησυχάζει και που δεν ικανοποιείται ποτέ με αυτά που έχει. Και η παραμικρή αυτάρκεια αποτελεί κίνδυνο για τις πωλήσεις. Φανταστείτε το ακραίο παράδειγμα ενός αυτάρκους λιτοδίαιτου και χωρίς υλικές επιθυμίες ασκητή… Ο χειρότερος εφιάλτης κάθε πωλητή.

Και ας μη γελιόμαστε. Όλοι μας σήμερα είτε το ξέρουμε είτε όχι, εκπαιδευόμαστε στις “πωλήσεις”.

Είμαστε πωλητές. Είτε ευφάνταστοι είτε ενοχικοί πουλάμε τον εαυτό μας σε κάθε μας επικοινωνία και επαφή με τους άλλους. Τον πουλάμε για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Τον πουλάμε για να επιβιώσουμε μέσα στο διαστελλόμενο σύμπαν της ύλης και να κερδίσουμε το πολυπόθητο τρόπαιο της αθανασίας. Γιατί όπως λέει και ο Κούντερα, πέρα από τον Έρωτα είναι η επιθυμία της μεγάλης αθανασίας. Και η αθανασία σήμερα στο μυαλό πολλών ανθρώπων επιτυγχάνεται μόνο δια μέσω της εξουσίας που φέρνει το χρήμα.

Εν τέλει το υπέρτατο αγαθό προς πώληση είναι όπως φαίνεται η αθανασία! Αυτό όσο και αν ακούγεται παράξενο, αποτελεί ελαφρυντικό για την έκπτωτη κοινωνία των ανθρώπων. Γιατί με κάποια διάθεση ελαφρότητας θυμίζει την δικαιολογία “αμάρτησα για το παιδί μου”…που μόνο ο ελληνικός κινηματογράφος θα μπορούσε να προτείνει ως άλλοθι και “ανάγκη” ικανή να πείσει τους θεούς.

"The Price of Everything" Skitso by kostasAnemos

No comments: