11. G700: Η γενιά των 700 Ευρώ (22/6/2007)

Εξασκώντας το δημοφιλές και αναγκαίο πια σπορ του δια-δικτυακού blogging έπεσα πάνω στη σελίδα των G700 (ηλεκτρονική διεύθυνση: http://g700.blogspot.com), της γενιάς των 700 Ευρώ, όπου έμαθα ότι ένας στους 5 Έλληνες, δηλαδή 2 εκατομμύρια περίπου, ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Επίσης δημογραφικά ως Έλληνες διεκδικούμε ρεκόρ μακροζωίας ενώ ο δείκτης γονιμότητάς μας είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Με λίγα λόγια ζούμε πολύ, γεννάμε λίγο και στην τρέχουσα ταχύρυθμη ανάπτυξή μας έχουμε δημιουργήσει μια νέα γενιά πενήτων ηλικίας 25-35 ετών, τους G700.

Η θλιβερή διαπίστωση είναι ότι λόγω της χαμηλής γονιμότητας των Ελλήνων αλλά και της μακροζωίας τους ( οι γέροι είναι περισσότεροι από τους νέους και διαρκέστεροι στα πόστα τους ), η νέα γενιά δεν έχει την “κρίσιμη μάζα” ώστε να αποτελέσει δυναμική παράμετρο κοινωνικών και οικονομικών ματαρυθμίσεων.

Γι’ αυτό το λόγο στην Ελλάδα καταφέρνουν και επικρατούν οι συντηρητικές και αναχρονιστικές απόψεις των γηραιότερων βολεμένων που αναπολούν και αναμασούν το παρελθόν χωρίς να ανανεώνουν τη θεώρησή τους για το μέλλον. Εξ’ ου και το ασφαλιστικό πρόβλημα καθώς και ο υπέρογκος αριθμός των άχρηστων δημοσίων υπαλλήλων.

Τα παιδιά λοιπόν αυτών των γηραιότερων είναι σήμερα η γενιά των νέων των 700 Ευρώ. Είναι η γενιά των νέων που υποπληρώνεται και εξαναγκάζεται να δουλεύει 2 δουλειές, τις περισσότερες φορές χωρίς ασφάλιση, και που εδώ και έξι μήνες έχει αποκτήσει επιτέλους φωνή μέσα στη bloggo-σφαιρα. Μια φωνή που ευτυχώς δυναμώνει και υποδεικνύει πως το διαδύκτιο πολύ πιθανόν να αποτελέσει τον μελλοντικό “άσσο” των εξελίξεων.

Ιδού κύριοι τα χάλια σας κραυγάζουν χαιρέκακα οι Κασσάνδρες του πολιτισμού. Γιατί πώς μπορεί να υπάρξει πολιτισμός όταν οι γηραιότεροι δεν φροντίζουν τους νέους τους; Ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά σήμερα για τον πολιτισμό όταν αφήνει τους νέους ακάλυπτους και στο έλεος της οικονομικής υποτέλειας ;

Μήπως ξεχάσατε κύριοι ότι πολιτισμός είναι “συνέχεια” και “μέλλον”;


No comments: