6. Myspace.com (18/5/2007)

Η πιο πρόσφατη μόδα επικοινωνίας στο διαδίκτυο, το “ myspace ” , ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2003 από 2 μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Αμερική και σήμερα έχει γραμμένα πάνω από 176 εκατομμύρια μέλη σε όλον τον πλανήτη που συνεχώς αυξάνονται εκθετικά! Οι 2 φοιτητές έγιναν βαθύπλουτοι, η εταιρεία πέρασε στην ιδιοκτησία της τεράστιας πολυεθνικής που την αγόρασε και όλος τουλάχιστον ο δυτικός κόσμος συνωστίζεται πια για να φτιάξει ένα “ profile ”, μία σελίδα δηλαδή στον δικτυακό τόπο της εικονικής φιλίας.

Φυσικά το myspace είναι ο ιδανικός τόπος για μουσικούς και καλλιτέχνες που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να τη μοιραστούν και να επικοινωνήσουν με όλο τον πλανήτη. Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα ήταν αδιανόητο!

Γιατί το σύστημα αυτό είναι ένα δίκτυο “φιλίας” που πολύ γρήγορα συνδέει τα διάφορα μέλη του σε έναν διαδραστικό ιστό επικοινωνίας. Μουσική, professional και ερασιτεχνικά videos, καλλιτεχνικές ανακοινώσεις, όλα παρελαύνουν σε ταχύτατους ρυθμούς και σε υποχρεώνουν, αν θες να παίξεις το παιχνίδι, να κινηθείς αστραπιαία. Να τολμήσεις να βγεις απ’ το καβούκι σου και να αρχίσεις να βλέπεις τη μεγάλη κοινότητα των ανθρώπων πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη να προσπαθεί να μοιραστεί κομμάτια της αισθητικής της.

Φυσικά δεν λείπουν και οι παγίδες! Η μεγαλύτερη ίσως είναι ότι “ κολλάς ” κι ο χρόνος κυλάει ανελέητα γρήγορα, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Χρειάζεται να αναπτύξει κανείς μια ειδική τεχνική ή δεξιοτεχνία πλοήγησης ανάμεσα στα χιλιάδες καταπληκτικά και ενδιαφέροντα προφίλ για να μην χάνει πολύτιμο χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο πως μια τόσο απλή ιδέα είχε τόση μεγάλη απήχηση σε τόσο πολύ κόσμο. Γιατί ο κόσμος διψάει να ορίσει και να προσδιορίσει τον προσωπικό “χώρο” του, τις ιδιαιτερότητές του. Εν τέλει να προσδιορίσει τον εαυτό του. Και το myspace προσφέρει αυτήν την εικονική αναπαράσταση του “ χώρου” των προσωπικών επιλογών. Των προσωπικών επιλογών που καθώς δημοσιοποιούνται, αποκτούν οντότητα και “ υπάρχουν ”.

www.myspace.com/anemosmusic


No comments: