5. Βαλβίδα Εκτόνωσης ( 11/5/2007)


Μέσα στην γυάλινη οθόνη ο παρουσιαστής ανακοίνωνε με ιδιαιτέρως πομπώδη έκφραση διάφορα δεινά, συμφορές και σκάνδαλα…Επιτέλους, μονολόγησα, πότε θα σταματήσει η τρομολαγνεία των ΜΜΕ; Κάθε φορά που βλέπω ειδήσεις με πιάνει το στομάχι μου. Αυτός ο υποχθόνιος τρόμος έχει γίνει πια μέρος των καθημερινών αντανακλαστικών μου ειδικά την ώρα των ειδήσεων.

Φτάνει πια! Θα αλλάξω κανάλι! Και με μια αποφασιστική κίνηση έκανα χρήση του αναφαίρετου δικαιώματός μου της επιλογής, μέσω του τηλεκοντρόλ. Μετά από μερικές προσπάθειες έπεσα πάνω σε μια γνωστή εκπομπή σάτιρας. Να αναπνεύσουμε σκέφτηκα και κάθησα πιο βαθιά στη θέση μου νοιώθοντας να με κυριεύουν γλυκά κύματα εμπιστοσύνης. Δεν μπορεί, μια σατιρική εκπομπή είναι οπωσδήποτε με το μέρος μου, με το μέρος μας, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα...

Το πλήθος του τηλεοπτικού studio παλλόταν και χειροκροτούσε σε κάθε ευφάνταστη ατάκα του πληθωρικού και ταλαντούχου showman. Κρεμόταν από τις λέξεις του που ξεσκέπαζαν την τραγελαφική μιζέρια της νεοελληνικής ζωής μας. Σε κάθε εύστοχη απεικόνιση το κοινό αναγνώριζε κομμάτια του εαυτού του ή του διπλανού του και χαίρονταν βαθιά γιατί επιτέλους κάποιος κατάλαβε και τα ’βγαλε στη φόρα!

Πες τα Χρυσόστομε να τ’ ακούσουν… να τ’ ακούσουμε…Ασυναίσθητα θυμήθηκα τις τόσες άλλες δημοσιογραφικές εκπομπές που κάνουν ακριβώς το ίδιο. Εκτονώνουν το θυμό ή την οργή του κόσμου, προβάλλουν τα παράλογα και πάνω σ’ αυτά άλλα ευτράπελα ώσπου στο τέλος αποκαμωμένος εγκαταλείπεις . Νομίζεις ότι μιας που όλα ειπώθηκαν και εκτονώθηκαν εντάξει…τότε και λύθηκαν. Βλέπεις μετά και τις διαφημίσεις και μπαίνεις αυτοβούλως και με ζήλο στο πρόγραμμα κατανάλωσης. Γιατί σου έφαγαν πολύ ενέργεια απ’ τον εγκέφαλο και πρέπει να την αναπληρώσεις όπως-όπως!

Αυτό που γίνεται σκέφτηκα, είναι ένα αριστοτεχνικό σχέδιο καταστολής !

Μήπως ζούμε σε μια χύτρα ταχύτητας και η έντεχνη σάτιρα και όλες οι εκπομπές που ο πολίτης τάχα βρίσκει το δίκιο του δεν είναι παρά η ασφαλιστική δικλείδα, η βαλβίδα εκτόνωσης στο καζάνι που βράζει;




skitso by kostasAnemos

No comments: